Bliži se završetak horizontalnog nebodera u Kini

Capital Land

Nakon 6 godina, bliži se završetak projekta Raffles City Chongqing u Kini, djelo arhitekte Moshe Safdie-a. Projekat je imresivno inženjersko dostignuće, takozvani horizontalni neboder, koje se sastoji od osam nebodera, od kojih su četiri povezana sa mostom na vrhu. Projekat je trenutno u fazi završnih radova, a zvanična ceremonija otvaranja se očekuje u drugoj polovini 2019. godine.

Statički proračun nebodera je radila svjetski priznata inženjerska firma Arup. Neobičan dizajn nebodera je inspirisan kineskim trgovačkim brodovima koji su nekada trgovali i saobraćali gradskom rijekom.

Ukupna površina svih nebodera je 817 000 m². Zakrivljeni most Crystal se prostire preko četiri nebodera visine 250m. Crystal je dugačak 300m i ako bi se ispravio, bio bi visok skoro koliko i Ajfelov toranj. Njegova fasada se sastoji od 3000 staklenih panela i skoro 5000 panela od aluminijuma.

Capital Land

Crystal je napravljen iz 9 segmenata, 4 segmenta su se sagradila na vrhovima nebodera, a 3 su sagrađena na tlu pa podignuta i montirana, dok su krajevi sagrađeni na licu mjesta. Crystal će, između ostalog, imati dva bazena, galeriju, veliku baštu sa drvećem, restoran i vidikovac.

Capital Land

Izvor: Capital Land

11.03.2019. Gradnja


# arhitektura # horizontalni neboder # kina # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!