Projekat zelene pijace sa velikom baštom na krovu

Antonio Coco, Pavlos Ventouris

Arhitektonska firma MVDRV je isprojektovala zelenu pijacu sa baštom na krovu. Tainan Xinhua pijaca će biti sagrađena u Kini, u gradu Tainanu. Pijaca će biti pozicionirana oko centralnog pijačnog prostora koji će sadržati 180 tezgi, prostor za aukciju i propratne sadržaje. Pijaca će imati visoki talasasti plafon koji promoviše prirodnu ventilaciju. Glavni dio pijace će imati prohodni krov na kom će se uzgajati različite kulture, uključujući ananas, rižu, ruže i čaj.

Antonio Coco, Pavlos Ventouris

Dio projekta je i četvorospratna zgrada u kojoj će biti administrativne kancelarije, restoran i izložbeni prostor gdje će biti prikazani poljoprivredni proizvodi iz regiona. Zgrada prolazi kroz krov pijace i kroz nju se može izaći na krov.

Antonio Coco, Pavlos Ventouris

Osnivač MVRDV-a, Winy Maas kaže:„Tainan je po mom mišljenju jedan od onih gradova koji su mi posebno lijepi, najviše zbog svoje prirode, polja, farmi, mora i planina. Pijaca u Tainanu može postati objekat koji simbolizuje ovu ljepotu i dijeli kompliment okolini i pejzažu. Pijaca je potpuno funkcionalna i omogućava mjesto gdje se mogu kupovati i prodavati proizvodi, kao i učestvovati na aukcijama. Prohodni krov, na kojem su zasađene razne kulture, pruža oazu u koju se može pobjeći od gužve ispod.“


13.03.2019. Gradnja


# arhitektura # kina # održiva gradnja # održivost # projekti # zelena pijaca # zeleni krov

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!