Upoznajte Mjostarnet, najvisočiju zgradu od drveta na svijetu

Zgrada Mjøstårnet u Norveškoj je zvanično postala najvisočija zgrada od drveta na svijetu, sa visinom od 85,4m. Njena visina nije impresivna ako se uporedi sa prosječnim neboderima koji su napravljeni od betona i čelika, ali predstavlja značajan podvig u području održive gradnje. Zgrada Mjøstårnet je preuzela mjesto rekordera od zgrade Brock Commons, koja se nalazi u Kanadi i visoka je 53m.

Izvor: Voll Arkitekter AS

Mjøstårnet je trebala da bude visoka 81m ali je tim izvođača odlučio da poveća visinu za 4,4m. Da bi ovo postigli, morali su da promijene oblik poprečnog presjeka greda na vrhu zgrade, sa pravougaonog na kružni. Ova promjena je dovela do smanjenja sile vjetra i omogućila visinu od 85,4m.

Izvor: Voll Arkitekter AS

Zgrada ima 18 spratova I bruto površinu od 11300 m². Pored apartmana, zgrada sadrži hotel, restoran, kancelarijske prostore i bazen. Nalazi se u mjestu Brumunddal koje je poznato po drvo-prerađivačkoj industriji.

Izvor: Voll Arkitekter AS

Zgrada je gradjena od lijepljenog lameliranog drveta, od kojeg su radjeni stubovi, grede i dijagonale. Liftovska okna, stepenice i medjuspratne tavanice su građene od posebne vrste lijepljenog lameliranog drveta kod koga su lamele (slojevi drveta) lijepljene jedna upravno na drugu.

Izvor: Voll Arkitekter AS

Izvor: ctbuh.org


27.03.2019. Gradnja


# arhitektura # clt # drvo # projekti # zelena gradnja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!