Otvoren impresivni nacionalni muzej Katara

Nacionalni Muzej Katara je impresivan kompleks kojeg karakterišu stotine prepletenih betonskih diskova koji pružaju zaštitu od sunca. Nalazi se u glavnom gradu Dohi, dugačak je 350m i ima površinu od 52000 m². Neobičan dizajn je inspirisan formiranjem kristala kod pustinjske ruže.

Izvor: Iwan Baan

Ukupno ima 539 diskova čije dimenzije prečnika variraju od 14m do 87m. Iako služe da daju muzeju upečatljiv utisak, oni imaju i praktičnu namjenu zaštite od sunca jer zbog svog oblika i nagiba formiraju izdužene sjenke.

Izvor: Iwan Baan

Eksterijer zgrade se sastoji od panela visokih performansi, napravljenih od betona ojačanog staklenim vlaknima. Lokalni čelik i beton su korišćeni prilikom izgradnje, a teren je oplemenjen lokalnom vegetacijom. Prema međunarodnom sistemu za sertifikaciju energetski efikasnih i ekoloških objekata LEED, ovaj projekat je dobio ocjenu LEED Gold.

Izvor: Iwan Baan

Galerije i izložbeni prostori unutar muzeja su poređani hronološki i pričaju priču o Kataru kroz vjekove. Organizovani su u tri glavne oblasti: Počeci, Život u Kataru i Moderna istorija Katara. Svaka oblast sadrži 11 galerija. Dužina putanje kroz galerije iznosi 1,5km, a šetnja traje oko 2 sata.

Izvor: Iwan Baan

Izvor: Iwan Baan

Izvor: Iwan Baan

Izvor: Iwan Baan


12.04.2019. Gradnja


# arhitektura # energetska efikasnost # katar # nacionalni muzej # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!