Gradovi u kojima je najskuplje graditi su San Francisko, Njujork i London

Prema istraživanjima britanske konsultantske firme Turner  &  Townsend, gradovi u kojima je trenutno najskuplje graditi su San Francisco, Njujork, London, Cirih, i Hong Kong. Prošle godine su takođe ovi gradovi ponijeli titulu,  ali je bio drugačiji redosled: Njujork, San Francisko, Hong Kong, Cirih i London.

www.economist.com

Razlika u cijeni gradnje,  između zemalja u kojima je najjeftinije graditi i onih u kojima je najskuplje je ogromna.  Tako cijena gradnje u 10  gradova u kojima je najjeftinije graditi  iznosi samo 22% cijene građenja u 10 gradova u kojima je izgradnja najskuplja.  Jedan od glavnih razloga za ovu razliku je velika razlika u cijeni radne snage. Najveća cijena radne snage je u Cirihu,  gdje usluge jednog fizičkog radnika mogu koštati i do 99 dolara na sat, a usluge električara  čak 118 dolara na sat. 

www.saskatchewan.ca

Problemi sa radnom snagom mogu dovesti do primjene digitalne tehnologije da bi se povećala produktivnost.  Međutim,  u zemljama u kojima je radna snaga jeftina,  mnogo je ekonomičnije rješenje  uposliti više ljudi.


15.04.2019. Gradnja


# gradjevinarstvo # gradnja # london # njujork # san francisko

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!