Naučnici našli način da ručno pomjere kamenje teško 25 tona

Kada pomislite na pomjeranje kamenja teških do 25 tona, vjerovatno prvo pomislite na velike mašine koje obavljaju posao za vas. Međutim, svjedoci smo da su stare civilizacije imali rješenje za pomjeranje teškog kamenja bez upotrebe mašina. Firma Matter Design iz Kembridža je došla veoma blizu razumijevanja ovog fenomena u njihovom istraživanju takozvanih „bestežinskih“ betonskih formi. Zajedno sa firmom CEMEX, proizvođačem građevinskih materijala, našli su rješenje da ručno pomjeraju kamenje za koje bi inače bili potrebni kranovi.

Izvor: Matter Design

Projekat se zove Walking Assembly i prati ga fascinantni video u kojem ljudi prosječne snage pomjeraju velike komade kamenja i sklapaju ih u jedinstvenu strukturu. Komadi kamenja imaju zaobljene ivice što im omogućava da se pomjeraju naprijed i nazad, a imaju i „ujedene“ djelove koji im omogućavaju da se međusobno uklapaju. Kada se svi djelovi međusobno uklope, postaju platforma, zid i stepenice.

Izvor: Matter Design

Kako je moguće pomjerati ovoliko teške komade kamenja? Tim se fokusirao na gustinu kamena da bi zadatak učinio izvodljivim. Oni su pravili kamenje sa promjenjivom gustinom da bi omogućili lako manipulisanje. Vodili su se time da je lakše sklopiti strukturu modularno, bez korišćenja teških mašina, jer u slučaju da se nešto mora popraviti ne bi se morala rušiti cijela struktura, već bi se postojeća samo redizajnirala.

Izvor: Matter Design

Izvor: Matter Design

Izvor: Matter Design / CEMEX / designboom


25.04.2019. Gradnja


# inovacija # kamenje # matter design # naučnici # tehnologija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!