Početak izgradnje novog Gerijevog Gugenhajmovog muzeja u Abu Dabiju

Fondacija Gugenhajm saopštila je da je sve spremno za početak izgradnje novog muzeja umjetnosti u Abu Dabiju koji je projektovao Frenk Geri.

Dugo očekivani Gugenhajm Abu Dabi površine 42.000m² biće najveći od četiri Gugenhajmova muzeja locirana u Njujorku, Veneciji, Berlinu i Bilbau. Iako precizan datum otvaranja skulpturalno oblikovanog muzeja nije objavljen, direktor fondacije Richard Armstrong potvrdio je da će za završetak projekta biti potrebne 4 godine.

„Na pravom smo putu, u okviru budžeta i radujemo se početku izgradnje objekta. Pretpostavljam da će biti potrebne 3-4 godine. U pitanju je veliki objekat čiji su pojedini djelovi izuzetno kompleksni”
Izhavio je Armstrong za Euronews na samitu u Abu Dabiju.

Objekat je lociran na sjeverozapadnom dijelu Saadiyat ostrva koji predstavlja novu kulturnu četvrt glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirta. Žan Nuvelovom muzeju Luvr Abu Dabi i Gerijevom Gugenhajmovom muzeju u budućnosti će se pridržićti i Nacionalni muzej UAE koji su projektovali Foster i partneri.

Pripremni radovi na objektu počeli su još 2011.godine kada je izliveno 1400 betonskih stubova, međutim od tada je malo poznato o napretcima u izgradnji.

Izvor: dezeen.com

16.05.2019.


# arhitektura # frenk geri # gugenhajmov muzej # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!