Nevjerovatno, šargarepa može učiniti beton čvršćim

Home / Članci / Nevjerovatno, šargarepa može učiniti beton čvršćim

Grupa naučnika sa Britanskog univerziteta Lancaster je koristila kućni blender da bi dodali šargarepu benonu i vidjeli da li mogu proizvesti jači i ekološkiji materijal. „Otkrili smo da se dodavanjem šargarepe čvrstoća betona može povećati do 80%“, rekao je u intervjuu glavni istraživač Mohamed Saafi za Reuters.

Dodavanje šargarepe u betonsku mješavinu sprečava pojavu pukotina u betonu. Takodje, za spravljanje betona je potrebno manje cementa što smanjuje emisiju ugljendioksida. Prema podacima International Energy Agency cement je zaslužan za 7% ukupne emisije ugljendioksida pa bi ovaj novi materijal značajno doprinio smanjenju globalne emisije ugljendioksida.

Djeliće šargarepe proizvodi Škotska firma CelluComp, koja radi na razvijanju inovativnih održivih materijala. Izvršni direktor firme Kemp Griffin objašnjava da je šargarepa sačinjana mahom od vode ali je i dalje čvrsta i tvrda zbog celuloze, vlaknaste supstance koja je dio svih biljaka. Celuloza se može naći i u drvetu, ali je lakše izvući iz povrća. Sa velikim otpadom povrća kao sekundarnog proizvoda u poljoprivredi, veoma je jeftino i ekološki dobijati celulozu na ovaj način.

Dodavanjem ovih vlakana bilo kojem drugom materijalu možemo povećavamo njegovu čvrstoću. Samo malo celuloze iz biljaka je potrebno da cement promijeni svoje karakteristike jer ona mijenja ponašanje vode tokom procesa očvršćavanja cementa. Ovo znači da celulozna vlakna ne povećavaju čvrstoću fizičkim prisustvom već načinom na koji drže vodu. Tokom ovoga se dešava hemijska reakcija izmedju vlakana i cementa što u konačnom ishodu povećava čvrstoću betona.