Nevjerovatan bazen na vrhu nebodera u Londonu

London će možda postati grad sa najvisočijim infinity bazenom na svijetu. Ovakav bazen bi zasigurno privlačio plivače željne izazova koji bi dobili priliku da plivaju na 220 m iznad tla sa fantastičnim panoramskim pogledom na London. Bazen bi se nalazio na 55. spratu, iznad hotela sa 5 zvjezdica i sadržao bi 600 000 litara vode.

Foto: Compass Pools

S obzirom da bazen nema vidljive ivice niti stepenice, vjerovatno se pitate kako bi se uplivavalo u bazen. Kompanija Clear Compass Pool kaže da je odlučna u namjeri da se spoljašnji izgleda bazena, kao i pogled na grad, ne kvari dodavanjem spoljašnjih stepenica već bi se u bazen ulazilo sa unutrašnje strane kroz mehanizam koji koriste podmornice.

Foto: Compass Pools

Rješenje se bazira na principu funkcionisanje ulaznih vrata podmornice, u kombinaciji sa spiralnim stepenicama koje bi se uzdizale sa dna bazena kad god bi neko htio da uđe ili izađe i bazena. Još jedan zanimljiv detalj je providno dno bazena koje bi omogućavalo posjetiocima hotela da posmatraju dešavanja iznad sebe. Bazen bi imao senzore koje mjere brzinu vjetra i signaliraju kada nivo vode treba da se spušti da se voda ne bi prolivala na obližnje ulice. Grijanje bazena bi omogućavao inovativni sistem koji bi sakupljao toplotu iz toplog vazduha koji je proizvod klimatizacionog sistema zgrade. Bazen je takođe opremljen sa posebnim svijetlima koja bi mu omogućavala da sija kao dragulj u mraku.

Foto: Compass Pools

Foto: Compass Pools


05.07.2019. Gradnja


# arhitektura # bazen # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!