Kako je ćošak zgrade od 18 kvadrata postao funkcionalan stan

Neiskorišćen djelić zgrade iz sredine prošlog veka u Buenos Ajresu transformisan je u funkcionalan mali stan zahvaljujući studiju “IR Arquitectura”. Šaljivo nazvan “El Camarin”, što na španskom znači svlačionica, stan se nalazi u severnom dijelu argentinske prestonice.

Stan zauzima trouglast prostor od svega 18 kvadrata, uz dodatnih sedam kvadrata polukružne terase.

Foto: Fernando Schapochnik

Ugao zgrade je zaobljen i zato unutrašnjost ima neobičan oblik.

Foto: Fernando Schapochnik

Enterijer je odjenut u bijelu boju i uz obilje prirodne svjetlosti čini da prostor djeluje prijatno i prozračno uprkos malim dimenzijama.

Foto: Fernando Schapochnik

Studio “IR Arquitectura” pretvorio je u realnost želju vlasnika da žive u fleksibilnom i dinamičnom stanu. Rušenjem par zidnih elemenata koji su zatvarali prostor, omogućena je veća povezanost i bolje prirodno osvetljenje.

Foto: Fernando Schapochnik

Unutrašnjost je pažljivo osmišljena, tako da se maksimalno iskoristi dostupan prostor. Centralni elementi mikro stana su plakar i police izrađeni po mjeri.

S jedne strane, plakar sadrži čajnu kuhinju i kuhinjske aparate i skriva prolaz ka kupatilu. Iza belih vrata plakara nalaze se frižider i mašina za veš, dok se treća spuštaju i služe kao trpezarijski sto.

Foto: Fernando Schapochnik

Spavaća soba i radni kutak su izdvojeni i smješteni na izdignutoj platformi iza otvorenih polica. Dozu privatnosti pruža mnoštvo dekorativnih predmeta, knjiga i biljaka.

Foto: Fernando Schapochnik

Stepenasta platforma formira klupu i sto na donjem delu, a krevet se nalazi iznad.

Foto: Fernando Schapochnik

Centralni dio stana služi kao dnevna soba i trpezarija. Kada vreme to dozvoljava, široka staklena vrata koja vode na balkon mogu da se sklope i time prostor znatno proširi.

Foto: Fernando Schapochnik

Balkon je djelimično zaklonjen rešetkastim paravanom koji pruža dovoljno privatnosti stanarima, ali istovremeno omogućava prodor prirodne svjetlosti i pogled ka ulici.

Izvor: kucastil


21.08.2019. Gradnja


# arhitektura # inspiracija # mali stan # projekti # uradi sam

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!