Namještaj od savijenog parenog drveta

Izraelska dizajnerka Bar Gantz dizajnirala je kolekciju namještaja koristeći tehniku savijanja drveta parenjem kako bi dobila uvijene oblike.

Ova kolekcija je uvrštena u Dezeen-ovu listu 12 najboljih proizvoda dolazećih dizajnera u okviru prošlogodišnjeg sajma IMM Cologne i sadrži sto, stalak, policu i ogledalo.

Proces savijanja podrazumijeva grijanje tankog komada drveta na pari, što mu povećava elastičnost i čini ga dovoljno savitljivim tako da se može oblikovati

Posle nekoliko mjeseci istraživanja ove tehnike, Gantz je naročito bila fascinirana time što je mogla da uvrće drvo i pravi različite krive oblike.

Počela je da eksperimentiše tako što je ubacivala ove oblike u namještaj, koristeći ih umjesto tradicionalnih nosača.

„Kada sam se prvi put upoznala sa ovom tehnologijom, odmah sam vidjela njen potencijal, ali i njenu magiju. Zaljubila sam se u ideju da vratim u život staru, tradicionalnu i ekološku ekspertizu.”

Bar Gantz

Jedan od komada namještaja je stočić koji ima kružnu ploču poduprtu sa tri trake od drveta, koje su savijene u obliku obrnutog latiničnog slova U.
Svaka nogara stola je blago uvijena i sve su spojene na vrhu kako bi pružile dodatnu podršku.

Gantz je za ogledalo koristila jedan komad drveta koji se uvija kako bi formirao podupirač tj. okvir, dok se polica uvija u centralnom dijelu kako bi formirala ravnu površinu na kojoj će stajati određeni predmeti.


05.09.2019. Gradnja


# enterijer # gradjevinarstvo # materijali # pareno drvo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!