Ekološka izolacija od korijena žitarica

U cilju promovisanja efikasnijih načina izolacije i zaštite zgrada, čileanski tim Rootman je razvio „Thermoroot“. Ovo je biorazgradiva i 100% prirodna izolaciju napravljena od korijena bez genetskih modifikacija ili hemijskih aditiva. Ovi korijeni čine ono što kompanija naziva „Radicular Mattress“ koji je pored toplotne i zvučne izolacije zidova, podova i plafona zgrada, otporan i na vatru.

(foto: Rootman)

Prerađivanje ovog „dušeka“ traje između 10 i 15 dana i razvija se u izolovanim komorama, gdje se proizvodi hidroponskim putem od sjemena zoba ili ječma, koristeći posude koje definišu potrebnu debljinu korijena. Proces klijanja se može izvoditi pod bilo kojim klimatskim uslovima i na bilo kojoj geografskoj lokaciji, ostavljajući nizak ekološki uticaj uz minimalne zahtjeve za energijom i vodom.

(foto: Rootman)

Što se tiče otpornosti na vatru, njena primjena na fasadu zgrade daje stanovnicima vrijeme od 1 sata da napušte prostorije prije nego što u potpunosti budu izloženi požaru.

(foto: Rootman)

Proizvod je patentiran na međunarodnom nivou i može u potpunosti da zamijeni konvencionalne izolatore kao što su ekspandirani polistiren, poliuretan ili mineralna vuna, tražeći da postane efikasna alternativa visoko-troškovnim prirodnim izolatorima, sintetičkim izolatorima dobijenim od nafte ili drugim toksičnim koji su štetni po životnu sredinu i zdravlje.

(foto: Rootman)

Crta Pročitajte još

  Ploče od pšenične slame za održivu gradnju (ZELENA GRADNJA)



06.09.2019. Gradnja


# ekološka izolacija # energetska efikasnost # inovacija # korijen žitarica # zelena gradnja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!