Zgrada koja proizvodi duplo više energije nego što može da potroši

Arhitektonska firma Snøhetta je još jednom dala svoj doprinos energetski efikasnom projektovanju sa svojim novim poduhvatom, zgradom Powerhouse Brattørkaia. Zgrada se nalazi u gradu Trondheim, u Norveškoj, a  proizvodi duplo više energije nego što troši. Ima 18 000 kvadratnih metara i fasada joj je prekrivena crnim aluminijumskim panelima. U njenom centru je velika ovalna šupljina u kojoj se nalazi bašta. Prizemlje sadrži kafeteriju, centar za posjetioce i kancelarije.

Lokacija i orjentacija zgrade su pažljivo birane tako da obezbijede maksimalnu izloženost suncu, a pentagonalni krov i gornji dio fasade su prekriveni sa 3000 kvadratnih metara solarnih panela. Ovi paneli približno proizvode 500 000 kWh struje svake godine, što je duplo više nego što je zgradi potrebno za rad.

Osim što ima solarne panele, ova zgrada im odličnu izolaciju i ventilacioni system koji pomažu održavanju prijatne temperature. Ima instaliranu toplotnu pumpu koja koristi slanu vodu iz obližnjeg fjorda za efikasno grijanje i hlađenje, dok se kišnica koristi kao tehnička voda. Upotreba vještačkog svjetla je smanjena na minimum koristeći senzore za pokret koji omogućavaju paljenje LED svjetala samo kada se prostorija koristi.

Iz projektne firme je rečeno da se radi na razvijanju sistema baterija koje bi služile za čuvanje viška električne energije proizvedene tokom ljeta, kada je više sunčanog perioda. Ovako bi se sačuvana energija mogla koristiti tokom zime kada se znatno manje svjetlosti. Plan je takođe da zgrada višak električne energije daje susjednim zgradama i električnim vozilima.

Izvor: Snøhettaizvor


17.09.2019. Gradnja


# arhitektura # energetska efikasnost # inovacija # inspiracija # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!