(Video) 3D štampana kuća od biorazgradivih materijala

Italijanska firma WASP koja se bavi razvijanjem tehnologije 3D štampanja je napravila kuću od zemlje i poljoprivrednog otpada. Ova 3D štampana kuća je napravljena kako bi pokazala mogućnosti njihovog CRANE WASP 3D modularnog štampača koji može „štampati“ kuće različitih oblika i dimenzija. Kuća sa imenom Gaia ima 30 kvadratnih metara i 3D štampanu ljusku, a drvene grede koje se nalaze u unutrašnjosti nose krov. Nalazi se u gradu Massa Lombardo u Italiji, a njena izgradnja je trajala samo 10 dana.

Materijal od kog je kuća sagrađena je zemlja sa lica mjesta koja je pomiješana sa vodom i otpad koji se dobija tokom proizvodnje pirinča, kao što su ljuske od zrna pirinča ili samljevene slamčice. „Gaia je rezultat optimizovane i ograničene upotrebe poljoprivrednih resursa, koji su tehnologijeom pretvoreni u kompleksni objekat sa minimalnim uticajem na životnu sredinu,“ rekli su iz WASP-a. Kompanija WASP tvrdi da je kuća biorazgradiva. Ovo znači da će se, ukoliko se ne održava, vratiti zemlji od koje je nastala.

Miks zemlje i vode se izlivao pomoću 3D printera u slojevima pri čemu su ostavljane dva reda šupljina. Unutrašnji red šupljina je kasnije punjen sa ljuskama zrna pirinča i samljevenim slamčicama koje služe kao izolacija. Spoljašnji red šupljina se ne puni i služi kao prirodna ventilacija. Ovakav način gradnje i izolacije održava prijatnu temperaturu unutar kuće što smanjuje potrebu za grijenjem tokom zimskih mjeseci. Ljuske od zrna riže su takođe korišćenje za pravljenje maltera kojim se malterisala unutrašnjost zidova i krov.




19.09.2019. Gradnja


# 3d štampa # arhitektura # gradjevinarstvo # inovacija # inspiracija # projekti # tehnologija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!