Otvoren jedan od najviših nebodera na svijetu

CITIC Tower” zvanično je otvoren i pušten u fukciju. Ovaj neboder visok 528 metara nalazi se u poslovnoj četvrti Pekinga i trenutno zauzima 10. poziciju na listi najviših zgrada na svetu. Projekat je radila firma Kohna Pedersen Fox (KPF), dok je realizovan u saradnji sa TFP Farrells i Arup.

Kula ima zakrivljenu formu nalik drevnoj kineskoj ceremonijalnoj posudi pod nazivom “zun”.

CITIC Tower (foto: H. G. Esch)

Baza zastakljenog nebodera ima širinu 78m, dok se njegov središnji dio sužava na 54m, pre nego što se na vrhu ponovo povećava na 69m. Zbog ovoga zgrada ima blagu formu peščanog sata.

Uz to, povećava se količina poslovnog prostora na samom vrhu, što je neuobičajeno za tako visoku zgradu. Većina veoma visokih nebodera se sužava ili zadržava istu širinu u gornjem delu, zbog velikih opterećenja usled vjetra na tako velikim visinama.

CITIC Tower (foto: H. G. Esch)

Cilj firme KPF je bio da ovim projektom stvori središnji dio novog CBD-a (Central Business District) koji bi uspostavio sklad sa istorijskim naslijeđem grada, istovremeno nudeći savremenu arhitekturu.

Apstrahovana je elegantna forma zuna i fokus je stavljen na postepenu transformaciju, primjenjujući ovaj motiv od oblika same kule pa sve do detalja u unutrašnjosti.

CITIC Tower (foto: H. G. Esch)

Unutrašnjost nebodera zauzima površinu od 437.000 kvadratnih metara i prostire se na 108 spratova. Većina se izdaje u zakup kao poslovni prostor. U okviru kule se nalazi 101 lift, dio sa osmatranje okoline i heliodrom na krovu.

Kula je ime dobila po tome što se ovde nalaze sjedišta CITIC grupe i CITIC banke.

CITIC Tower (foto: H. G. Esch)


18.10.2019. Gradnja


# arhitektura # neboder # projekti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!