Sistemi prirodnog osvjetljavanja objekta

Potreba za smanjenjem potrošnje električne energije umanjuje važnost vještačkih sistema osvjetljavanja. Pred arhitekatama se postavljaju izazovi da pronađu efikasnije sisteme koji će u objekte uvesti više prirodne svjetlosti.

U nastavku su prikazani najčešći načini zenitalnog osvjetljenja koji, osim dodatne svjetlosti, pružaju i izuzetne prostorne kvalitete.

1. Svjetlarnici

Svjetlarnici omogućavaju direktan ulaz prirodne svjetlosti u unutrašnjost objekta. Ova karakteristika može biti negativna u toplim predjelima jer može dovesti do povećanja temperature prostora. Zato svjetlarnici moraju biti pažljivo projektovani uz posebnu pažnju prema dimenzijama i primijenjenim materijalima.

2. Šed krovovi

Testerasti ili šed krovovi se najčeše koriste kod industrijskih objekata. Ukoliko se pravilno projektuju sa orjentacijom prema sjeveru i uz odgovarajući nagib, omogućiće prirodnom osvjetljenu da prodre bez ulaska direktne sunčeve svjetlosti koja bi dovela do pregrijavanja. Takođe, mogu se koristiti i za prirodnu ventilaciju objekta.

3. Lanterne

Lanterna je uzvišeni dio krova koji je sa dvije bočne strane zastakljen i tako omogućava ulazak prirodnog osvjetljenja. Pogodne su i ukoliko je potrebna prirodna ventilacija unutrašnjeg prostora.

4. Kupole

Kopola, u poređenju sa prethodnim sistemima, stvara najizraženiji efekat igre svjetla i sjene kreirajući tako ambijent mistične i uzvišene atmosfere. Zbog velikih dimenzija koje najčešće prate projektovanje kupola, pogodne su za holove i velike prostore u kojima boravi veći broj ljudi.

5. Atrijum

Kao i svjetlarnici i atrijumi direktno „otvarajuˮ prostor na krovu. Mogu biti zatvorenog ili otvorenog tipa. Ukoliko su zatvorenog tipa najčešće imaju krov piramidalnog oblika od metalnih profila i stakla. Ukoliko su otvorenog tipa onda se obimom zatvaraju staklenim pregradama. U slučaju otvorenog atrijuma, u unutrašnjosti je moguće gajiti bilje što prostor čini atraktivnijim.

6. Svjtelosni tuneli

U različite vrste krovova mogu biti ugrađeni svjetlosni tuneli, ravni ili nagnuti, različitih širina, fleksibilni ili kruti… Svjetlosni tuneli prenose svjetlost kroz refleksiju onamo gdje nije moguće primijeniti neki od gore navedenih sistema – podrumi ili unutrašnji djelovi objekta ispod tavana.


11.12.2019. Gradnja


# arhitektura # energetska efikasnost # inspiracija # osvjetljenje # savjeti

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!